Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurala da imate najbolje iskustvo na našoj veb stranici.
OK
Kopaonik - Humanitarna ski trka "Zagrli snažno", 28. Februara

26. Feb, 2020.

Javno preduzeće Skijališta Srbije i humanitarna organizacija NURDOR organizuju humanitarnu ski trku 28. februara sa početkom u 12 časova na Kopaoniku, na stazi Karaman greben. Ove godine, tradicionalna ski trka Skijališta Srbije će imati humanitarni karakter pod sloganom “Zagrli snažno!”, a sredstva koja se prikupe namenjena su izgradnji i opremanju nove Roditeljske kuće u Beogradu.

Svi zainteresovani skijaši i borderi i ljubitelji planine mogu da se prijave za učešće na trci putem sajta Skijališta Srbije ili na prodajnim mestima TSO Raška i Upravna zgrada (nekadašnja “Žica”) na Kopaoniku. Kotizacija za učešće na trci je od 1000 dinara pa naviše. Zainteresovani koji ne skijaju, a žele da doniraju novac to mogu da učine uplatom na žiro račun NURDOR-a (170-30010715000-82) uz napomenu Humanitarna ski trka “Zagrli snažno!” ili da kupovinom majice ili kačketa daju svoj doprinos akciji. Najbolje takmičare očekuju vredne nagrade, skije i ski karte za narednu sezonu.

Nacionalno udurženje roditelja dece obolele od raka su 2003. godine osnovali roditelji lečene dece, lekari i psiholozi i prijatelji iz cele Srbije sa ciljem da emotivno, praktično i materijalno pomognu novim porodicama koje tek otpočinju dugu i neizvesnu borbu za izlečenje svojih mališana. Tokom šesnaest godina rada udruženje je pokrenulo brojne projekte, od kojih su mnogi po prvi put sprovođeni u Srbiji i koji su značajno doprineli poboljšanju kvaliteta uslova lečenja i života dece obolele od raka u našoj zemlji: šest rehabilitacionih kampova za izlečenu decu godišnje; pet Roditeljskih kuća u Beogradu, Novom Sadu i Nišu; izgradnja novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu; nedeljne radionice psiho-socijalne podrške za decu i roditelje; edukacija volontera, roditelja, medicinskog osoblja…

NURDOR je prethodne godine započeo veliki i važan projekat koji uključuje izgradnju i opremanje nove Roditeljske kuće u Beogradu, a kojom će se omogućiti besplatan smeštaj i briga o deci i njhovim porodicama koje dolaze iz cele Srbije u glavni grad na lečenje.

Najveći broj dece u Srbiji dolazi u Beograd na lečenje. Kapaciteti koje NURDOR trenutno ima u svoje tri roditeljske kuće su 13 porodica i to nije dovoljnoda zbrinemo sve porodice koje imaju potrebu za smeštajem u Beogradu za vreme lečenja deteta. Često se radi o porodicama koje nisu u materijalnoj mogućnosti da obezbede detetu i sebi dugotrajan boravak u Beogradu, s obzirom da lečenje malignih bolesti ne traje kraće od godinu dana. Neophodno je da postoji ceo jedan sistem koji će ih zbrinuti i voditi računa o njima svaki dan sve dok traje lečenje. To je Roditeljska kuća. I za to se borimo svi zajedno! Trenutno smo na pola puta do nove kuće i uvereni smo da ćemo stići na cilj zajedničkim snagama. ” poručuje Zorica Manojlović, mama lečenog deteta i član NURDOR-a.

Preuzeto sa skijanje.rs