This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.
GOT IT!
Otkazani aranžmani turista iz Kine

19. Feb, 2020.

Oko 60 odsto aranžmana kineskih turista u februaru i martu je otkazano, a ukupna šteta će tek biti procenjena, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i dodao da država sprema krizni plan aktivnosti, kako bi nadoknadila novac zbog nedolaska kineskih turista.

Ljajić je rekao da u Srbiju pojedinačno dolaze kineski turisti i dodaje da je za februar i mart otkazano oko 60 odsto grupnih aranžmana.

 

Dobro je, ističe, što još nema otkazivanja za drugu polovinu aprila kada u Srbiju dođe najveći broj turista iz Kine.

- Konačna šteta će moći da se kaže tek kad prođe kriza - rekao je ministar za RTS.

Navodi da evropska turistička komisija procenjuje da će kineskih turista u Evropi biti manje od sedam do 25 odsto.

- Veliki je raspon jer se ne zna koliko će trajati kriza, to znači da će biti manje za milion do 3,7 miliona turista. Avio-kompanije dosta trpe, procenjuje se da će samo u prvom kvartalu šteta za njih biti između četiri i pet milijardi dolara - rekao je ministar turizma.

Ljajić ukazuje da država priprema krizni plan mera aktivnosti kako bi nadoknadila novac zbog nedolaska kineskih turista.

- Moramo da se preorijentišemo na najbrže rastuća tržišta, prošle godine su to bila rusko i nemačko trižište. Zatim jače kampanje za region. Moramo se okrenuti nekim novim tržištima odakle nije bilo turista, i četvrto je da računamo na rast broja domaćih turista, zato je važna akcija sa vaučerima - istakao je ministar turizma.

Najavljuje da će Vlada u četvrtak doneti odluku za preraspodelu sredstva za novih 60.000 vaučera.

- Činimo sve da umanjimo štetu zbog nedolaska turista - napominje ministar dodajući da Srbija neće uvoditi mere zabrane prema kineskim turistima, poput Rusije koja je zabranila ulazak kineskih turista.

Izvor: Tanjug